
1 
 
P:/Candidates/CandidatePacketInformation                                                                                                                                                  Revised 9/23/2019 

Frequently Asked Questions on Florida’s “Resign-to-Run” Law 

 

1.  Where is the “resign-to-run” law located?  The “resign-to-run” law is in section 99.012, 

Florida Statutes. 

 

2.  What does the “resign-to-run” law state?  The “resign-to-run law” essentially prohibits an 

elected or appointed “officer” from qualifying as a candidate for another state, district, county or 

municipal public office if the terms or any part of the terms overlap with each other if the person 

did not resign from the office the person presently holds.  (Section 99.012(3), Florida Statutes.) 

 

3.  Are there any exceptions to the “resign-to-run” law?  Yes.  The “resign-to-run” law does 

not apply to 1) political party offices, or 2) persons serving without salary on an appointed board 

or authority. (Section 99.012(6), Florida Statutes.)  See the response to Question 11, below, 

concerning exemptions to the “resign-to-run” law.  Also, portions of the “resign-to-run” law do 

not apply to federal officers or candidates for federal office.  (See the responses to Questions 15 

and 16, below.) 

 

4.  Who is an “officer” for purposes of the “resign-to-run” law?  An “officer” is a person, 

whether elected or appointed, who has the authority to exercise the sovereign powers of the 

state pertaining to an office recognized under the State Constitution or laws of the state.  With 

respect to a municipality, an “officer” means a person, whether elected or appointed, who has 

the authority to exercise municipal power as provided by the State Constitution, state laws, or 

municipal charter.  (Section 99.012(1), Florida Statutes.)   Florida case law further explains that 

an “officer” is one who exercises some portion of the sovereign power, either in making, 

executing or administering the laws and who derives his or her position from a duly and legally 

authorized election or appointment, whose duties are continuous in nature and defined by law, 

not contract.   Examples of “officers” include, but are not limited to: mayors, city and county 

commissioners, state legislators, supervisors of elections, sheriffs, property appraisers, judges, 

school board members, superintendents of school, state attorneys and public defenders, 

municipal fire chiefs, medical examiners, and elected hospital board and airport authority 

members. 

 

5.  If an officer must resign under the “resign-to-run” law, when must the officer resign 

and when must the resignation take effect?  The resignation must be submitted in writing at 

least 10 days prior to the first day of qualifying for the office the person intends to seek. (Section 

99.012(3)(c), Florida Statutes.) (The qualifying dates for elections to particular offices can be 

obtained from the county supervisor of elections office.) The resignation must take effect no 

later than the earlier of the following dates: a)  The date the officer would take office, if elected; 

or b)  The date the officer’s successor is required to take office.   (Section 99.012(3)(d), Florida 

Statutes.) 
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6.  I am a school board member and I will not seek re-election at the next general 

election; instead, I wish to qualify to run for state representative.  Do I have to submit a 

resignation under the resign-to-run law?  Yes.  Section 100.041, Florida Statutes, reflects 

that the term of office of a state representative begins upon election for a term of two years and 

the term of office for a school board member begins on the second Tuesday following the 

general election for a term of four years.  Therefore, your term as a school board member, if 

elected as a state representative, will not expire until two weeks after you take office as a state 

representative.  This two week overlap requires you to submit a resignation under the resign-to-

run law at least 10 days prior to qualifying as a candidate as a state representative. 

      

7.  What can an officer do if he or she missed the deadline for submitting the resignation 

10 days prior to the beginning of the qualifying period?  If the officer still wishes to run for 

office, the officer may submit his or her resignation to take effect immediately or to take effect on 

a date prior to qualifying for office.  In this situation, the officer qualifies as a non-officeholder 

and the “resign-to-run” law does not apply.  (Section 99.012(3)(g), Florida Statutes.) 

    

8.  To whom must the resignation be submitted?  For elected district, county, or municipal 

officers, the resignation must be submitted to the officer before whom he or she qualified for the 

office he or she holds, with a copy to the Governor and the Department of State.   For appointed 

district, county, or municipal officers, the resignation must be submitted to the officer or authority 

which appointed him or her to the office he or she holds, with a copy to the Governor and the 

Department of State.   All other officers must submit their resignations to the Governor with a 

copy to the Department of State.   (Section 99.012(3)(e), Florida Statutes.) 

 

9.  Can the officer later revoke the resignation?  No, once submitted, the resignation is 

irrevocable. (Section 99.012(3)(b), Florida Statutes.)    

 

10.  What happens to an elected officer’s term of office if he or she submits a resignation 

under the “resign-to-run” law?  Except as noted in the next paragraph, when an elected 

official resigns, it creates a vacancy in office to be filled by election.  The election is held to fill 

the office for the remaining unexpired term.  So, if an officer had one year left in his or her four-

year term of office on the effective date of his or her resignation, persons would qualify as a 

candidate for the office and, if elected, would serve the one year remaining in the former 

officer’s term.  If the officer resigning under the “resign-to-run” law occupies an elective charter 

county office or elective municipal office, the vacancy created by the resignation may be filled 

for that portion of the remaining unexpired term in the manner specified by the county or 

municipal charter, as applicable.    (Section 99.102(3)(f), Florida Statutes.) 

    

11.  Does the “resign-to-run” law apply to subordinate officers, deputy sheriffs, or police 

officers?  Generally no, but it will apply in a limited situation.  A subordinate officer, deputy 

sheriff, or police officer is exempt from the resign-to-run law unless the person is seeking to 

qualify for a public office which is currently held by “an officer who has authority to appoint, 

employ, promote or otherwise supervise that person and who has qualified as a candidate for 

reelection to that office.” If the subordinate officer, deputy sheriff, or police officer must resign, 
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the resignation must be effective upon qualifying for the office, not the later times specified 

above for an “officer.”  So, a deputy sheriff wishing to run for sheriff against an incumbent sheriff 

would have to resign, but if the incumbent sheriff is not seeking reelection, the deputy sheriff 

would not have to resign.  Also, if a deputy sheriff wishes to run for a non-sheriff office (for 

example, state representative or city council), he or she would not have to resign under the 

“resign-to-run” law.  If a subordinate officer, deputy sheriff, or police officer must resign under 

this provision, he or she may not take an unpaid leave of absence instead of resigning.  (The 

Legislature removed the alternative approach of taking an unpaid leave of absence from the 

statute in 2000.)  Subordinate officers would include, among others:  assistant public defenders, 

assistant state attorneys, and deputy supervisors of elections.   (Section 99.012(4), Florida 

Statutes; see also, for example, Division of Elections advisory opinions DE 08-04, DE 07-08, 

and 99-01, which can be found at http://election.dos.state.fl.us/opinions/TOC_Opinions.shtml.) 

    

12.  Does a city’s Chief of Police have to resign in order to run for another public office?  

It depends.  The exemption mentioned in the answer to Question 11 applies to a “police 

officer.”  A “chief of police” is a police officer; therefore, the chief of police need only resign to 

run for public office if the chief is seeking to qualify for a public office which is currently held by 

"an officer who has authority to appoint, employ, promote or otherwise supervise that person 

and who has qualified as a candidate for reelection to that office."  For example, a city’s chief of 

police would not have to resign to run for county sheriff unless the sheriff has the authority to 

appoint, employ, promote or otherwise supervise the chief of police and the incumbent sheriff 

has also qualified as a candidate for reelection.  In the typical county-city relationship, the sheriff 

does not have the authority to appoint, employ, promote or otherwise supervise a city’s chief of 

police.  However, for example, if a city mayor has the authority to hire and fire the chief of 

police, the chief of police could not run for city mayor without resigning as chief of police if the 

incumbent mayor is seeking re-election.   (Section 99.012(4), Florida Statutes.) 

    

13.  What happens if an officer does not comply with the “resign-to-run” law?  Any voter 

or the Department of State may petition a circuit court for an order to remove the person’s name 

from the ballot.  (Section 99.012(5), Florida Statutes.)  It takes a court order to remove the 

person’s name from the ballot – a qualifying officer has no independent authority to remove the 

officer’s name from the ballot. 

 

14.  May a person qualify to run for more than one office?  No.  Section 99.012(2), Florida 

Statutes, prohibits persons from qualifying for more than one federal, state, district, county, or 

municipal office if the terms or any part thereof run concurrently with each other.  For example:  

a) a person may not qualify in Florida to run for more than more than one U.S. House of 

Representatives seat at a time; or b) a person may not qualify for both a state office and a 

county office if the terms or any part of the two offices overlap. 

      

15.  Does the “resign-to-run” law apply to federal officers?  No, the “resign-to-run” portion 

of section 99.012, Florida Statutes, only applies to state, district, county and municipal officers. 

However, as stated in the answer to Question 14, section 99.012(2), Florida Statutes, prohibits 

persons from qualifying for more than one federal, state, district, county, or municipal office if 

http://election.dos.state.fl.us/opinions/TOC_Opinions.shtml
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the terms or any part thereof run concurrently with each other.  Thus, a federal officer would not 

have to resign prior to qualifying for a state, district, county, or municipal office.  For example, a 

U.S. Senator from Florida with two years left on his or her Senate term could qualify to run for 

Governor of Florida without resigning because the “resign-to-run” law does not apply to federal 

officers; however, the senator could not qualify for re-election to the U.S. Senate from Florida 

and also qualify for Governor of Florida because the terms of office would overlap. 

 

16. Does the “resign-to-run” law require a state, district, county, or municipal officer to 

resign before running for federal office?  No.  The “resign-to-run” law prohibits an officer 

from qualifying as a candidate for another state, district, county or municipal public office if the 

terms or any part overlap with each other unless the officer submits a resignation from the office 

the person presently holds. Therefore, the “resign-to-run” law would not preclude a sitting state, 

district, county, or municipal officer from qualifying as a candidate for federal office without 

resigning from the office the person presently holds as long as the officer is not also seeking to 

qualify for re-election to his or her present office. 

 

17.  If a candidate does not have to resign from one office to run for another office, may 

he or she, if elected, continue to hold both offices?  Even if the person could physically 

perform both jobs simultaneously, holding both offices may violate the constitutional prohibition 

of dual officeholding.  Article II, section 5(a), of the Florida Constitution, provides in part:   “No 

person shall hold at the same time more than one office under the government of the state and 

the counties and municipalities therein, except that a notary public or military officer may hold 

another office, and any officer may be a member of a constitution revision commission, 

constitutional convention, or statutory body having only advisory powers.”   This constitutional 

provision prohibits a person from simultaneously holding more than one office under the 

government of the state, counties and municipalities. The prohibition applies to both elected and 

appointed offices. It is not necessary that the two offices be within the same governmental unit. 

Thus, for example, a municipal officer is precluded from holding not only another municipal 

office but also a state or county office.   Although the Constitution does not define the terms 

"office" or "officer" for purposes of the dual officeholding prohibition, the Florida Supreme Court 

in State ex rel. Holloway v. Sheats, 83 So. 508, 509 (Fla. 1919), stated that it is the nature of the 

powers and duties of a particular position which determines whether it is an "office" or an 

"employment."  The Department of State has no jurisdiction to interpret the dual officeholding 

provisions of the Constitution. Questions regarding dual officeholding should be directed to the 

Florida’s Office of the Attorney General, which has jurisdiction over the matter.  You may find a 

dual officeholding informational pamphlet at the Attorney General’s website at:  

http://myfloridalegal.com/webfiles.nsf/WF/MRAY-6S3PP7/$file/dual.pdf. 

 

18.  What’s the difference in the treatment of district officers under the resign-to-run law 

and the dual officeholding constitutional provision?  The Attorney General has opined that 

district offices are not within the purview of the dual officeholding provisions of the Constitution.  

However, district offices, by express statutory provision, are subject to the provisions of the 

“resign-to-run” law.  For example, an elected state or county officer may be appointed also to a 

district office.  However, if the state or county officer later seeks reelection to the state or county 
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office while occupying the district office, he or she would have to submit a resignation under the 

“resign-to-run” law from the district office before qualifying and running for reelection if the terms 

of office overlap, unless the district office consists of being a member on an appointed board or 

authority and the county or state officer receives no salary for being on the board or authority. 

 

19.  How does the “resign-to-run” law relate to the “Hatch Act?”  The state resign-to-run 

law is entirely separate from the federal “Hatch Act.”  The federal Hatch Act (5 U.S.C. §§ 1501- 

1508) applies to executive branch state and local employees who are principally employed in 

connection with programs financed in whole or in part by loans or grants made by the United 

States or a federal agency. The Hatch Act prohibits executive branch state and local employees 

covered under its provisions from being a candidate for public office in a partisan election, i.e., 

an election in which any candidate represents, for example, the Republican or Democratic 

Party.  For example, if an employee works for a state agency and his or her principal work is in 

an area which is funded in part by a federal agency, then the Hatch Act would prohibit that 

employee from running for a partisan office.  Law enforcement officers seeking to run for public 

office should be aware that if their law enforcement agency receives federal funding (e.g., 

Department of Homeland Security grants), then their candidacy for a partisan office may be 

subject to the Hatch Act prohibitions.  The Hatch Act would not prohibit the covered employee 

from being a candidate in a nonpartisan election; however, an employee’s conduct is also 

subject to the laws of the state and the regulations of the employing agency, so the employee 

should check with his or her supervisor, personnel office, or the agency’s general counsel to 

determine what state or local law or agency rules or policies may apply regarding political 

activities.  Governors, Lieutenant Governors, mayors, elected heads of executive departments, 

and individuals holding elective office are specifically exempt from the Hatch Act prohibition 

against being a candidate for public office.  So, the Hatch Act prohibits state, county and 

municipal employees seeking public office in a partisan election, not an elected officer seeking 

re-election or election to another office. 

 

Questions about the Hatch Act may be directed to:     

Hatch Act Unit U.S. Office of Special Counsel 

1730 M Street, N.W., Suite 218 

Washington, D.C. 20036-4505 

Tel: (800) 85-HATCH or (800) 854-2824 

(202) 254-3650  

 

Requests for Hatch Act advisory opinions may be made by e-mail to: 

hatchact@osc.gov. 

 

20.  Who can I contact about questions concerning Florida’s “resign-to-run” law?  

Contact the Office of General Counsel, Florida Department of State, R.A. Gray Building, 500 S. 

Bronough Street, Tallahassee, Florida 32399-0250.  Telephone:  (850) 245-6536; or email:  

DOS.GeneralCounsel@DOS.MyFlorida.com. 
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